31 December 2008

. entry terakhir .

Untuk tahun ini. Hehe.

Lagi 20 minit menjelang tahun baru.

2008 - Satu lagi tahun yang dihabiskan oleh aku dengan sia-sia. Langsung tak ada kemajuan. Langsung tak memberangsangkan.Penuh dengan konflik. Banyak pahit dari manis. Sunyi.
Aghh.. aku benci tahun 2008.

Sejujurnya aku sangat-sangat tidak sabar untuk menghabiskan sisa-sisa tahun 2008 dan melangkah ke tahun baru dengan azam baru. Dengan semangat baru. Tapi, hakikat sebenarnya aku sangat takut juga nak menghadapi tahun baru. Hmm...entahlah. Terlalu banyak fikir. Mungkin.

Sebulan sebelum menjelang tahun baru, aku dah siap-siap buat list azam dan harapan untuk tahun depan. Tapi, akhirnya list azam dan harapan tu ke tong sampah jua tempatnya. Entahlah... tiba-tiba aku jadi malas nak berazam. Rasa cam tak perlu semua tu. Sebabnya jarang-jarang azam yang aku buat tu akan tertunai. Selalunya apa yang aku harapkan mesti tak jadi. Jadinya, aku lebih selesa 'go with the flow'.

Perkara-perkara yang berlaku kat aku lewat kebelakangan ni membuatkan aku lebih sedar erti hidup. Aku sekarang dah malas nak amek port sangat benda2 yang remeh. Pada aku hidup kat dunia ni terlalu singkat. Rugi kalau nak abeskan masa dengan mengenang perkara-perkara remeh. Yang penting sekarang ialah persediaan aku untuk menghadapi hari mati kelak. Itu yang paling utama. So sekarang aku dalam proses untuk mengubah diri aku menjadi lebih baik dari sebelum ni. Semoga aku mempunyai cukup ketabahan dan kesabaran untuk menghadapi hari-hari mendatang.

SELAMAT TAHUN BARU 2009!

22 December 2008

. tett...tett....New message receive .

Dah hampir seminggu telefon aku buat hal. Start dari jumaat lepas. Satu sms pun tak masuk. Member2 ramai dah komplen kata aku tak reply sms diorang. Pakwe pulak dah mula mengesyaki sesuatu. Isk, ni yang tak best nie. Nak kata tepon aku ada masalah, tak jugak. Sebab aku dah try dah tukar simcard aku masuk phone lain. Sama jugak. Sms still tak boleh masuk. Yang peliknya, aku antar kat orang lain boleh pulak. Diorang boleh je terima tanpa ada pape halangan. Sms masuk je yang tak boleh. Aku kena on off kan henpon aku baru la sume msg tu nak masuk. Wahh..gila la camnie. Takkan setiap kali lepas msg, aku kena off enset. Pastu on balik. Isk..tak boleh jadi ni.

Kalau henpon takde masalah, ni mesti line punye prob. Cis, nama je syarikat telekomunikasi terbesar..tapi servis cam haram. Hangin betul aku. Memula aku wat report pakai hotline je. Tapi, diorang kata still tak boleh nak buat ape. Aku kena pergi center jugak. Takut-takut aku nye simcard ade masalah. Erm, nak tak nak terpaksalah aku pergi jugak. Sabtu lepas aku pun pergi la kat center tu. Bapak ramai gile orang. Dah le dia nye decoration kat center tu tak menarik. Tah pape tah. Tulis kat no giliran tu, aku kena pergi kaunter 7. Tapi, haram aku tak nampak kat mana ade tulis no kaunter tu. Bapak kecik gile dia nye no tu. Menyusahkan aku jek. Dah la kena tunggu lama. Dekat sejam jugak la aku tunggu semata-mata nak solve kan prob aku tu. Siap kena tukar simcard lagi. Tapi, hasilnya..... tetap sama! Cis, sia-sia je aku dok tunggu dekat sejam tapi masalah tak selesai jugak. Nak tak nak terpaksalah aku balik je. Diorang kata diorang akan report kat technician, then aku kena tggu je la. Nak tunggu berapa lama??!!



Hari ni...

Masalah aku tetap tak selesai. Aku terpaksa on off kan enset aku untuk terima msg dari orang lain. Tapi, tadi tah cemana tergerak pulak hati aku nak tengok msg2 dalam henpon aku tu. Peh, banyak gilerr aku nye msg. Dalam inbox aku je ada 1500 ++ msg. Dalam sent item pun lebih kurang gitu jugak. Tu belum lagi yang dalam folder2 khas. Tah berapa folder tah aku create. Rupanya selama ni aku memang pemalas nak delete msg aku. Tapi, atas kesedaran ape tah hari ni, aku tergerak pulak nak delete msg2 tu sume. Lama jugak la amek masa nak delete masg2 tu sume. Maunya tak, kalau dah dekat 3000 msg. Gile ar aku nie....

Pas je abes aku delete sume msg2 tu, tetiba berduyun2 msg masuk lam henpon aku. Aik????? Tak puas hati, aku try ar send msg pakai henpon lain. Tett...tett..new message receive. Aik?? (kuasa dua). Tetiba je henpon aku dah pulih seperti biasa. Ajaibnya!!


Korang rase sape yang salah? Aku ke syarikat telefon tu??

Bukan aku kan....

19 December 2008

. seandainya .

andai aku pergi dan berlalu

mampukah aku senyum dan tertawa seperti selalu?

andai engkau yang mengindahkan hari-hari ku

bagiamana harus aku lepaskan kamu

kerana hatiku masih disitu

dipegang kejap oleh hatimu

tidak mungkin aku lepaskan semuanya sayangku

18 December 2008

. mana ada eksiden, aku jentik je tu .


Sape punya keje ni??
Baik mengaku cepat!!




aku rasa no keta aku nak naik la. nak g beli nombor la.
untung-untung dapat beli keta baru. hihi.

15 December 2008

. kawan .

Ada orang cakap ngan aku macam ni :

" Saya tak mati la kalau tak ada kawan. Saya jenis independent. Campak je saya kat mana-mana, saya boleh hidup. Saya jenis orang yang boleh buang orang lain dari hidup saya semudah saya petik jari je. Bagi saya kawan ni menyusahkan. Saya tak perlu kan sapa-sapa dalam hidup saya. saya boleh hidup sorang-sorang kat dalam dunia ni. Esok-esok kalau mati pun sorang jugak dalam kubur."




Oh, ok. Esok kalau kau dah mati, mayat kau tu bergolek-golek sendiri la masuk kubur ye?! Bodoh punya orang. Cakap macam tak sekolah. Weh, tak payah tipu aku la. Mana ade orang dalam dunia ni boleh hidup sorang-sorang. Setiap manusia dalam dunia ni memerlukan kawan. Cuma mungkin definisi kawan tu berbeza bagi setiap orang. Ade orang anggap, orang-orang yang rapat, yang boleh share problem ngan dia tu la kawan dia. Ada pulak yang anggap orang-orang yang pernah makan atau duduk semeja dengan dia tu lah kawan dia. Ada pulak anggap orang seopis atau serumah atau sekolej ngan dia tu kawan dia. Ada yang anggap keluarga dia tu la kawan dia. Apa pun definisi kawan tu, kau tetap memerlukan kawan dalam hidup ni, tau tak!

Tak payah la nak cakap sombong ngan aku kau boleh hidup tanpa kawan. Tak payah la kau nak sembang ngan aku betapa frustnya ko ngan sikap kawan-kawan kau. Weh, takat pengalaman kau kena tipu 25 ribu ngan kawan kau tu, tak payah nak sembang ngan aku la beb. Sebab tu je kau nak cakap kau leh hidup tanpa kawan? Apa punya low IQ la kau ni. Relax la beb. Orang lain punya pengalaman ngan kawan-kawan ni lebih dasyat lagi dari kau. Tak ada pulak aku dengar diorang cakap macam tu. Ni la kali pertama aku dengar satu kenyataan yang cukup sombong dari kau.

Aku nak tengok la sejauh mana kau leh hidup sorang-sorang. Buktikan la kat aku yang kau memang tak perlukan sapa-sapa dalam hidup kau. Dan aku tak kisah pun kalau kau nak buang aku dari hidup kau. Aku tak kisah pun kalau kau kata kau tak pernah kenal aku. Kau boleh buat-buat tak kenal aku kalau kau jumpa aku. Kau nak buang nama aku dalam contact phone kau. Buang la beb. Tapi, boleh ke kau buang aku dari ingatan dan hati kau? Semudah kau petik jari? Huh! Kalau boleh kau memang hebat. Dan terima kasih la sebab kau jadi kawan aku tuk DUA hari ni!!


Sebab kau la ari ni aku bekpes makan biskut tiger ngan nescafe je tau!!


11 December 2008

. m a t i .

Biarkan aku mati di sini....




Mati [JIWA]

10 December 2008

. X .

Satu perkara yang paling aku tak suka bila dah putus dengan sang kekasih ialah : BERMUSUH. Memang. Memang aku paling tak suka sekali bermusuh dengan orang yang pernah aku sayang. Yang pernah jadi sebahagian dalam hidup aku. Yang pernah aku panggil sayang, panggil laling, panggil bee. Panggil BABI. Opss... itu ketika gaduh.


Memang aku akui, agak sukar sebenarnya untuk menjalin hubungan yang baik dengan bekas kekasih. Lebih-lebih lagi jika kamu putus dalam keadaan yang sangat tragis. Perasaan kasih, sayang & rindu boleh lenyap dengan serta merta. Yang tinggal hanyalah rasa benci, meluat dan dendam kesumat yang seolah-olah tiada kesudahannya. Yang pernah mengalami mungkin tau macam mana rasanya.


*tarik nafas dalam-dalam*


Aku pun pernah jugak putus cinta.Meninggalkan dan ditinggalkan. Kebiasaannya yang berlaku, apabila kita adalah orang yang meninggalkan, kita masih boleh menerima bekas kekasih sebagai kawan. Ayat yang mungkin akan kedengaran ialah "walaupun kita tak ada jodoh, kita tetap boleh kawan kan?" atau mungkin "kita hanya serasi sebagai kawan je". Tapi, kalau kita di pihak yang sebaliknya, kebarangkalian untuk menjadikan bekas kekasih itu sebagai musuh amatlah tinggi. Ayat yang mungkin kedengaran pula ialah "aku tak nak tengok muka ko lagi sampai aku mati". "aku benci kau sampai 7 keturunan".




Persoalannya, kenapa yer kita perlu bermusuh dengan bekas kekasih? Menuduh dia lah punca penderitaan kita. Menyalahkan dia atas apa yang berlaku. Mengungkit segala kebaikan yang pernah kita lakukan kat dia. Meminta balik segala apa yang pernah kita berikan kat dia dulu. Atau sampai satu tahap yang lebih teruk, menghina dia dengan segala macam kata cacian dan makian. Habis segala kata-kata carut dalam kamus dilemparkan kepada bekas kekasih. Walhal dulu..... erm...sendiri mau ingatlah kan.

Kalau dulu orang tengok kita dengan bekas kekasih sebagai pasangan yang ideal. Pantang ada orang kutuk dia masa tu, mulalah kita pun meroyan sama. Kalau ada kawan-kawan bercerita buruk pasal dia, siaplah kawan tu pulak kena sembur. Konon nak backing pasangan kita la masa tu. Sanggup bermati-matian mempertahankan dia. Tapi, kenapa segalanya berubah lepas putus? Ok, aku paham. Dulu lain, sekarang lain. Tapi, tak malu ke kalau nanti orang mengata kita "eleh dulu bukan lagi berkepit sana sini sampai lupa dunia. sekarang nak gaduh-gaduh pulak". isk, kalau aku la...malu lah orang kata camtu. Nampak sangat kelemahan kita kat situ.

Sebab tu la dalam apa keadaan sekalipun aku seboleh-boleh tak nak bermusuh dnegan bekas kekasih. Kalau tak dapat jadi kawan pun tak apa lah. Janji tidak bermusuh. Sekurang-kurangnya bila terserempak kat mana-mana tak ada lah masing-masing nak berpaling muka. Dunia ni pun bukan besar mana. Pi mai, pi mai.. dok tang tu gak. Tak guna pun nak bermusuh. Tapi, kalau orang nak bermusuh dengan aku, aku tak boleh buat apa la.....


Nape aku rasa cam aku poyo je ari ni. Tah apa motif entry aku kali ni pun aku tak tau.

. apekah? .

aku BOSAN tahap nak mati dah ni.


09 December 2008

. aku si pencinta KATAK .

Memandangkan aku sangat bosan ni, ditambah pulak tak ada idea-idea menarik untuk dijadikan entry, maka aku mengambil keputusan untuk show off katak-katak yang bergelimpangan kat umah aku.


Ni nama dia RYAN HAIKAL
My first ever katak.
Telah dibeli oleh EX aku seteleh aku menghentak2 kaki
sambil meronta-ronta nakkan katak ni semasa
meronda-ronda di uptown Danau Kota.
akhirnya dapat jugak :-p




Dari kiri(belakang) : YAMAPI, TOMA
Dari kiri (depan) : MOMOKO, RYOKO

Yamapi dan Toma juga telah dibeli oleh EX aku.

Itu adalah cubaan untuk memujuk setelah
aku
meroyan cam orang gile
sebab tak bawak aku gi Uptown.

Momoko pulak hadiah dari rumet aku.
Ryoko tu pulak aku beli sendiri kat nilai masa shoping barang-barang kawen.




Datuk dan Cucu Datuk : Hyun Bin, Jericho Rosales
Ini juga telah dihadiahkan oleh EX aku
atas
alasan yang sama iaitu cuba memujuk aku.

Tapi, hasilnya tak menjadi,
sebab aku jahat.
Katak aku amek, tapi... tiada maaf bagimu.




Nama : Ady Putra
Aku confused samada ni katak atau buaya.

Tapi, tulis kat kotak tu KATAK. So, aku pun beli je la.
Tapi, katak ni advanced sikit
sebab dia ikut aku sampai kat opis.




Yang ni pulak paling manja ngan aku.
Suka ikut mana je aku pegi.
Aku bagi nama dia Eapit Kio.
Dia la yang selalu teman aku gi mana-mana.
Aku sayang sangat kat di
a :-p



Lagi dua ekor ni belum ada nama.
Korang tolong pikirkan nama diorang tuk aku. :-)






05 December 2008

. bukan lupa, cuma tak ingat je .

Pagi tadi aku telah membuat kecoh kat rumah sebab mencari kunci kereta aku yang hilang. Habis semua ahli keluarga aku telah dikerah untuk mancari kunci aku. Mak abah aku ngan adik2 aku yang sedap tido pun aku bantai gak soh bangun cari kunci aku. Terbantut hasrat diorang nak menikmati tidur di pagi hari yang hujan renyai-renyai tu.

Aku pun tak berapa nak ingat kat mana aku letak kunci kereta tu. Last aku ingat aku letak kunci atas sofa. Sebab semalam pas balik dari ronggeng rokiah, aku memang tak letak lam handbag cam kebiasaannya. Aku campak je atas sofa. Tapi, yang ajaibnya.. jangan kata atas sofa, bawah sofa, tepi, depan belakang semua aku cari takde. Bukan la tak ada kunci spare, masalahnya kunci rumah ngan kunci opis pun aku sangkut kat kunci kereta aku tu.

Pas hampir 15 minit cari tak jumpa, aku pun give up dah. Niat di hati nak sampai opis awal pun terbantut hari ni. Dah la dua hari MC. Konon-konon nak tunjuk baik la hari ni. Tak dapat jugak. Lam kepala aku dah mula pikir nak sambung cuti je. Tengah dok fikir alasan ape nak bagi kat bos hari ni, mak aku pulak tetiba dah jumpa kunci aku tu.

Korang tau mak aku jumpa kunci tu kat mana?




Kat bawah bantal aku!!


Hahahah. Aku memang tak ingat tah bila masa la aku bawak masuk kunci tu lam bilik. Letak bawah bantal pulak tu. Yang lebih aku heran tu, cemana mak aku leh tergerak nak cari kat situ. Padahal aku bermati-matian cakap kat mak aku, aku letak kat atas sofa. Hehe, sori la mak.. anakmu ini memang jenis pelupa.


Aku rasa penyakit alzheimer aku semakin menjadi-jadi la..


02 December 2008

. senyumlah... bulan dan bintang .



Gambar bulan dan bintang yang tersenyum.
Sangat indah dah sungguh mendamaikan.

Sape dapat tengok real semalam?
Aku tak dapat sebab malas nak keluar.
Tengok dalam tibi je.

Gambar pun cilok dari virtualfriend.net
Kredit kepada empunya gambar.

28 November 2008

. kata-kata semangat .



Antara nasib dan takdir adalah dua perkara yang lebih kurang sama. Mereka hanya akan berubah dengan doa kita dan keizinan Nya.

Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang dimana insan dapat berteduh. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat katu api.

Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita, kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang. Tapi, pandanglah semua itu ke depan. Pandanglah masa depan kita.




kata-kata yang dirikim oleh seorang kawan.
simple but sangat mendalam maksudnya.
thanks kawan!!

25 November 2008

. ku tak akan bersuara .


Aku nak tepek AWARD yang aku dapat. Award ini telah diberi oleh PUAN WADAH.
Mekasih ye Puan Wadah. Walaupun takde apa yang best pun kat blog aku ni. Hehe


Aku juga telah ditag oleh PUAN WADAH sekali lagi dan CIK KHALEDA.
Tajuk tag: TAG KEJUJURAN.
Tag ni kena tulis 10 perkara tentang orang yang mengetag aku.
Memandangkan dua orang telah tag aku, so aku tulis 5 perkara je la tentang diorang.

Memula aku nak cerita pasal Cik Khaleda kita.


5 Perkara Tentang Cik Khaleda
  • Orang kampung aku. Muo Besh!!
  • Suka pow aku nye coklat masa kat hostel dulu.
  • Manja ya amat. Memandangkan aku seorang yang ganaz, so kemanjaan dia tu kadang-kadang wat aku rasa rimas. Dulu la...sekarang dah boleh terima. Hehe
  • Dia juga orang yang bertanggungjawab bagi nama SUZAN ni kat aku. Sebab masa kat POLI dulu, dalam kelas kitaorang ada orang lain nama SU jugak. Untuk mengelakkan kekeliruan dia pun panggil la aku SUZAN. Sampai sekarang la lekat nama tu. Mekasih la ye Cik Khaleda sebab bagi nama yang glemer ni kat aku. Hehe
  • Satu perkara yang aku tak boleh lupa tentang dia ialah : masa kat poli dulu, masa dia mula-mula couple ngan tunang dia sekarang ni, diorang penah wat aksi drama kejar mengejar kat kafe hostel cam citer hindustan. Aku tak tau la pasal ape, tapi memang agak kelakar la masa tu. Aku dok sekodeng dari jauh je. Sambil tu kutuk-kutuk gak la. Hahahaha! (kantoi)

5 Perkara Tentang PUAN WADAH
  • Sebenarnya aku tak berapa rapat sangat dengan Puan Wadah ni. Masa kat poli dulu jarang-jarang berbual. Sebab Wadah ni tergolong dalam golongan geng-geng 'Telekung'. Hahaha. Sori laWadah, sebab geng korang geng bebaik, sebab tu kitaorang panggil korang budak-budak telekung.
  • Aku kenal Wadah ni sebab dulu kan, dia penah gaduh ngan classmate aku IZA HAIRANI. Masa tu aku selalu lepak ngan Iza. Iza pulak kawan ngan IEZA yang merupakan teman sebilik Wadah. Ko ingat tak Wadah? Hehehehe.
  • Dulu sebelum pindah dia keje kat Jabatan Bomba. Mesti best kan kenalngan abang-abang Bomba. Rumah terbakar panggil bomba...bomba datang berlumba-lumba....eh..eh..ternyanyi pulak.
  • Aku rasa Wadah ni ade campuran Cina sket la. Sebab muka dia chinese look. Kulit dia pun putih. Gebu gitu.
  • Sekarang Puan Wadah sedang bahagia bersama asben tersayang. En. Syukri Yazam. Hai, bertuah badan En Syukri berlakikan Puan Wadah ni. (Korang tak nak tambah bilangan ahli keluarga ke?)
Ok, dah habis cerita tentang orang yang ditag. Sekarang kena cerita tentang orang yang di tag plak. Adoiyai...aku memang lemah sikit bab cerita diri sendiri ni. Macam buat karangan ' Tentang Saya' masa sekolah-sekolah dulu. Tapi, aku try ar jugak. Layan!!


10 Perkara Tentang Aku aka Flip Flop
  • Aku anak kedua dari 7 adik beradik. Anak perempuan sulung. Menjadi kakak kepada 5 orang adik perempuan amatlah menyeksakan diri. Ditambah pulak adik-adik aku sume jenis degil tak tentu pasal. Langsung tak takut ngan aku. Tak saspek langsung ngan aku.
  • Aku anak paling degil dalam adik beradik aku. Aku penah lari dari rumah dua kali sebab gaduh ngan bapak aku. Aku ngan bapak aku memang tak sebulu. Tapi, semua orang cakap perangai aku ngan bapak aku sama. Mungkin sebab tu jugak la aku tak boleh ngam ngan dia. Tapi,walaupun aku paling degil, tapi aku juga paling banyak berbakti dalam keluarga. (Syurga lah tempat mu..huhu)
  • Aku pernah bertunang. Dua kali. Dua-dua putus. Sebab?? Nanti lah aku cerita lam entry yang lain.
  • Pernah rasa down yang melampau sampai hampir-hampir bunuh diri. Tapi, akhirnya aku sedar. Banyak lagi perkara menarik dalam hidup ni yang perlu aku nikmati. Yeah...let's enjoy ur life!!
  • Dulu masa kat sekolah, masa kat Poli, budak-budak ni suka cakap muka aku ni muka takde perasaan. Ada sesape boleh sexplain kat aku tak muka takde peasaan tu cemana??
  • Aku tak pandai menari. Jangan kata nak menari, nak goyang-goyang badang ikut rentak lagu aku pun aku reti. Memang kayu abes la. Aku rasa korang lebih rela tengok kayu tu bergoyang dari tengok aku menari.
  • Aku tak boleh buat kerja kalau ade orang dok perati ape yang aku buat. Siyes beb. Aku rasa cam serba tak kena je. Rasa cam artis pun ade. Sebab tu kalau aku nak wat keje, aku suka buat time orang takde.
  • Aku dan kenangan memang tak dapat dipisahkan. Pada aku kenangan tu sesuatu yang sangat berharga yang tak boleh dibeli dengan wang ringgit. Tapi lagu aku dan kenangan nyanyian Hattan tiada kena mengena dalam hidup aku.
  • Kat sekolah dulu aku samseng. Selalu gaduh ngan budak pompuan lain kat sekolah. Aku pernah bercita-cita nak jadi cam samseng kampung dusun, malangnya muka aku tersangat jelita, tak boleh jadi samseng.
  • Aku ada masalah lost short term memory. Dalam bahasa melayunya hilang daya ingatan sejenak. Aku tak boleh ingat samada aku dah kunci kereta atau belum. Aku selalu tinggalkan anak kunci kat tombol pintu. Aku penah lupa nak tutup balik tank minyak aku pas isi minyak. Paling teruk, baru kejap tadi aku rasa nak membuang air besar. Dah selesai melepaskan hajat, aku masuk balik opis pastu nak sambung updet blog ni. Tapi, aku lupe la... aku dah flush ke belum???


24 November 2008

. marilah berkongsi kegembiraan bersama aku .

Aku sangat happy sekarang. Sebabnya kan....


YANG PERTAMA



TADAAAAAAA...........





Tu la dia album aku yang ilang tempoh hari. Walaupun aku dah agak pasrah dengan kehilangan album aku tu, tapi kalau ada kesempatan memang aku akan cari. Hari rabu lepas, entah cemana aku tergerak hati nak punggah balik kotak-kotak kat umah mak aku. Sedang aku dok iron baju keje lam bilik jahit mak aku, aku terpandang satu kotak atas almari. (Rumah mak aku ni memang banyak kotak. Kalau boleh semua benda dia mak aku nak simpan. Sib baik la aku tak mati dalam timbunan kotak-kotak tu.) Dalam kotak tu memang penuh ngan album lama-lama. Gambar mak bapak aku masa muda-muda pun ada. Tak tau la cemana aku nye album tu boleh terselit dalam tu. Aku pun tak ingat tah bila masa aku gi bawak album ni ke rumah mak aku. Musykil gak la. Aku syak album tu jalan sendiri la. Mungkin dia saje nak main nyorok-nyorok ngan aku kot. Huh, sungguh tak masuk akal.

Apapun, aku sangat bersyukur sebab dapat jumpa balik album aku tu. Betul la orang cakap sabar tu banyak hikmahnya. :-P



YANG KEDUA



AMIR AL HAKIM. Born on 19/11/2008 jam 2.30 pagi. Anak kepada En. Suhaimi dan Puan Zahrah. Comel kan? My first nephew. Sangat teruja ok! Aku dah jadi mak ngah.




Mak ngah?? Alahai.. tak glemernye. Aku nak soh dia panggil aku Aunty Suzan la.Baru la nampak moden dan elegen. Hehehe. Tak rock la panggil Mak Ngah. Mak Ngah tu nampak cam garang je. Aku tak suka. (walaupun aku memang garang). Takpe...nanti bila dia dah pandai cakap, aku akan ajar dia panggil aunty suzan. ehee...

Memandangkan dalam keluarga aku dah lama tak ada baby, ditambah pulak adik beradik aku semua perempuan kecuali abang aku, maka kelahiran AMIR AL HAKIM ni sangat la mengujakan kitaorg. Semua cam jakun je tengok baby. Tak caye tengok la muka-muka jakun di bawah. Hihihi.



Seronok nye ada baby sendiri. Bila la tima aku pulak kan? Haih!!

18 November 2008

. scandalism .

ada sorang kawan aku tiba-tiba datang mintak tolong. masalah tak besar mana pun. biasalah masalah budak-budak ni. kalau tak masalah cinta, masalah duit. so, kawan aku ni ada masalah cinta. sebagai seorang yang mempunyai pengalaman bercinta hampir 18 kali, maka aku dijadikan bahan rujukan tuk dia. konon-kon aku ni sifoo la. ala-ala Dr. Love gitu. ahaks.

ceritanya begini. kawan aku ni dah ada pakwe. tapi, masih nak menggatal ngan lelaki lain. atau dalam erti kata budak budak zaman sekarang, scandal la kiranya. tapi..yang jadi masalahnya, si mamat scandal tu tadi dah tangkap cintan ngan kawan aku ni. cinta mati la kiranya. sanggup wat apa saja untuk awek tu. siap nak ajak kawen bagai. beria-ia nak soh keluarga datang meminang awek tadi. jadinya, si awek ni pun dah pening. mengikut katanya, dia masih sayangkan pakwe dia tu. yang mamat ni pulak, saje-saje nak wat scandal...wat stok geli-geli. mana tau pulak mamat tu tangkap cintan. nak mintak putus dia tak berani pulak. sebab mamat tu agak saiko la sikit. takut nanti di apa-apakan pulak. kalau kena bunuh takpe lagi, mati terus. kot kena santau ke apa kang tak ke naya. sape yang susah? aku jugak....kena g melawat ape sume. huh, tak nak aku!

so, member aku ni nak mintak idea supaya dia boleh berpisah ngan mamat scandal tu tanpa menjejaskan imej dia dan juga tak nak mencalarkan ego mamat scandal terbabit. supaya mamat scandal tu tak rasa dendam kat dia. sebagai seorang dr. love yang berkaliber haruslah aku mengekalkan kredibiliti aku dengan memberikan idea-idea yang bernas. nasihat aku kat kawan aku tu :-

ko tak yah pening-pening wanie (bukan nama sebenar). ko diam je tuk seminggu. kalau dia col, msg sume jangan jawab. pas seminggu ko ajak dia jumpa. masa jumpa tu, ko jangan mekap ape sume. biarkan je muka ko pucat. nanti mesti dia akan tanya kenapa. pastu ko cakap la.. "awk, saya minta maaf. bukan saya sengaja nak mengelak dari awk..tapi, saya rasa hubungan kita takkan kemana. saya baru je disahkan HIV positif. tapi, tu semua bukan salah saya. saya tak pernah mengamalkan seks rambang atau berkongsi jarum suntikan. dulu, saya pernah accident dan banyak hilang darah. ade hamba allah mana tah baik hati dah mendermakan darah tuk saya. malangnya darah dia HIV positif. secara tak langsung saya jugak telah dijangkiti virus tersebut. saya betul-betul tertekan. saya nak kawen dengan awk. tapi, keadaan saya memaksa saya tinggalkan awk. tapi, saya betul-betul nak kawen dengan awk. saya tau awk mesti sanggup terima saya kan??" kalau boleh masa cakap tu, ko kena wat muka paling sardin sekali la.. kalau boleh nanges lagi bagus. lagi real. then, ko saiko la dia dengan msg hari-hari desak dia kawen ngan ko cepat. aku konpom la pastu mesti dia tak nak dah kat ko punya. so, tak yah la nak pening-pening ok.

bernas tak idea aku?? tapi, kawan aku yang sengal tu leh lak tanya soalan yang agak sengal jugak...

"kalau aku betul-betul HIV positif cane ar?"

jawapan aku..

" ko anggap je la tu balasan tuhan tuk ko sebab memainkan perasaan orang"

huhu....sadis tak aku??

kesimpulannya di sini... kalau dah ade pasangan tu, belajar la untuk setia ye. jangan nak menyundal atau mengote tak tentu pasal. nanti tak pasal-pasal dapat HIV.


sekian, dari aku yang poyo.

17 November 2008

. pendek kata selagi belum tutup mata, kerja..kerja..kerja.. .

SILA KLIK UNTUK GAMBAR YANG LEBIH JELAS.



sekarang umur aku baru 24..
katalah aku pencen umur 56 tahun..
maknanya aku ade lagi 32 tahun untuk aku habiskan sisa-sisa hidup aku kat opis...
uwaaaaa.......tak nak..tak nak....




If U DoN't LiKe SoMeThiNg, ChAnGe It..
BuT iF u CaN't ChAnGe It,
ChAnGe ThE WaY U ThiNk AbOuT It !!



ok, aku kena ubah cara pemikiran aku sekarang

13 November 2008

. parking mu...parking ku jua .


Di suatu pagi yang hening.



Lokasi : Office yang membosankan

Masa : Sekitar jam 8.15 pagi

Watak : Boss dan PA


Dari jauh kelihatan Boss sedang menuju masuk ke office, dengan muka tak bersalah walaupun dah lewat 15 minit. Jalan perlahan-lahan dengan muka sedikit kelat. Sebagai PA yang baik dan berdedikasi, haruslah aku mengambil berat keadaan Boss.



PA : Morning Boss. Awat monyok je Boss? Jalan jammed ke tadi?

Boss : Tak adalah. Parking saya tu ha, ade orang kebas.

PA : Ye ke?? Isk, berani betul dia amek parking tuan. Habis tu tuan parking kat mana?

Boss : Saya parking kat opis lama saya (opis lama sebelah opis baru je)

PA : Oooo..patutlah tuan lambat. Ingatkan jalan jammed tadi. (saje je perli)

Boss : Tak adalah. Saya dah sampai awal td. oh, btw awk tolong call kan pentadbiran ye bitau pasal parking saya tu. Parking saya lot A76.

PA : Baik boss!!



Dengan pantasnya aku capai gagang tepon dan mendail bahagian Pentadbiran



PA : Hello, admin ye. Saya nak cakap dengan orang yang jaga uruskan parking kat bawah tu.

Admin : Ye, saya cakap. Ade apa masalah ke?

PA : Memang ada. Ni saya nak wat report sket. Pasal parking boss saya. Ade tah mahkluk mana tah dan amek parking boss saya. Selamba betul dia! Kesian tau boss saya kena parking jauh-jauh. Tak memasal dia sampai lewat tau ari ni. Mesti dia dah malu ngan saya sebab masuk lewat. (ayat terakhir tu cakap dalam hati)

Admin : Maaf ye cik. Boss you tu parking lot no berapa? Nanti saya tengokkan.

PA : Lot A 76. Jangan tengokkan je. Kalau boleh awak pancitkan tayar keta dia. Takpun awk cabut je viper je. Ataupun awk tampal je note ' SAYA SI PENCURI PARKING' kat keta dia. Biar padan muka dia. Berani betul dia amek parking boss saya. Huh! (cakap dalam hati lagi)

Admin : Baik la cik.






Petang tu


Aku balik lewat. Dalam kul 5.30. Saje je tunjuk rajin depan boss baru. Kasi "up" sket prestasi aku nanti. hihihi.

Dari jauh aku nampak sayup-sayup kereta aku. Haih, bila la aku nak tukar sport rim 17" ni. Baru lah gempak keta aku (berangan).

Masuk-masuk je lam keta, start enjin..betul-betulkan cermin..pakai seat belt. Baru je nak tolak gear kat D, sekali terpandang ada kertas terselit kat viper aku. Isk, ni yang aku malas nie... Ni mesti flyers dari koperasi tah hape-hape tah yang nak soh orang gomen wat loan. Fedap tul aku tau. Guard kat sini tak wat keje ke? Suka-suka bagi orang masuk letak flyers kat keta org. Menyusahkan tau tak Diorg ni tak tau ke kertas tu mahal. Pastu kang orang buang je flyers tu nanti. Bukan orang simpan. Bukan ke tu pembaziran namanya. Boleh menyebabkan pencemaran udara jugak. (membebel dalam hati sekali lagi dan lagi dan lagi).

Malas nak kuar keta. Aku kuarkan tangan aku je capai flyers tu. Tertonggeng-tonggeng gak la aku. (memang betul menyusahkan). Siap la..dapat kang memang aku gunting halus-halus.

Dapat. Amek gunting lam beg. Baru je nak gunting terpandang tulisan merah besar gile kat flyers tu. Asal aku rasa cam lain macam je. Cam bukan flyers koperasi je. Aku baca betul-betul flyers tu :



AMARAN!!
SILA JANGAN PARKING DI TEMPAT INI PADA MASA AKAN DATANG.
INI DALAH PARKING UNTUK TIMBALAN PENGARAH KEWANGAN.
HARAP MAKLUM.



Dengan pantasnya aku kuar keta. Tengok bawah keta. "LOT A 76".

Oooo..patutlah...check tayar keta..masih 'kembung'. Viper aku pun masih elok. Nasib baik.



Petang tu aku pulang dengan satu perasaan yang sukar dimengertikan.




p/s : sumpah aku tak tau tu parking boss aku. sebab selama ni parking tu memang kosong sebab parking tuk orang cacat. mana aku tau dia dah wat lot parking situ.

kejadian berlaku pada minggu lepas. dan sejak hari tu, aku tak parking lagi dekat-dekat keta boss aku. kalau balik tak nak saing2.. takut terserempak kat parking.

korang rasa-rasa boss aku cam tak keta aku tu??

10 November 2008

. bila rasa ku ini rasa mu....nah, rasakan ko!! .



Masa sekolah-sekolah dulu, aku sangat suka minum air berkabornat. Minuman pilihan aku masa tu, dah tentu la coca cola. Boleh dikatakan setiap hari aku akan beli air coca-cola tu. Tapi, aku tak suka yang dalam tin. Aku suka beli yang dalam botol. Sebab aku rasa air yang dalam tin, gas dia macam terlebih la. Biasanya lepas minum seteguk dua, aku akan simpan selebihnya dalam
esbox. Nanti bila-bila boleh minum lagi. Minum masa sejuk-sejuk lebih nikmat. Rasa sejuk je tekak.


Tapi kan, aku sangat musykil. Air lebihan yang aku simpan dalam petis ais tu, selalu missing in action. Yang peliknya, air je yang hilang. Botol nye tak hilang. Nak kata aku yang minum, takdelah pulak. Aku yakin aku takde minum pun air tu. Agak lama la keadaan tu berlaku. Hampir seminggu jugak misteri nusantara tu berlangsung. Aku syak SIS aku la yang minum. Sebab dia sorang je yang sekolah pagi. Jadi, bila dia balik tengahari tu, mestilah dia rasa haus kan? So, mestilah dia yang minum kan? Logik tak apa yang aku fikir nie? Logik kan? Isk, tak boleh jadi..aku kena siasat jugak ni.

Memandangkan hari tu aku tak sekolah, jadi aku rasa ini la masa yang terbaik untuk aku menangkap siapalah penjenayah yang suka abiskan makanan orang dalam peti ais tu. So, hari ni air coca-cola yang aku beli tu, aku abiskan minum hingga titisan terakhir. Kemudian, botol yang kosong tu, aku gantikan dengan air masak dan campuran KICAP. Memang kicap masin la aku bagi. Pastu aku letak bebaik lam peti ais. Kasi sejukkkk.





Tengahari tu..



Aku nampak SIS aku balik. Dari jauh je aku intai gelagat dia. Kelam kabut masuk rumah, cabut tudung, campak beg pastu slow-slow g dapur bukak peti ais. Peh, memang tak syak lagi. Selama ni dialah dalangnya. Takpe...takpe...ko tunggu ar nasib ko kejap lagi.

Aku malas nak cerita selanjutnya. Korang leh agak sendiri apa yang berlaku. Yang pastinya lepas tu aku tengok muka SIS aku kelat-kelat masam menahan keenakan air KICAP. Hahahaha. Padan muka ko. Sape soh curi-curi minum air aku. Dan sejak hari tu, misteri kehilangan air coca cola aku telah berakhir. Yes lah!!









SIS dalam cerita ini adalah AKU.

Harap maklum.



(sampai sekarang aku tak tau sape mangkuk yang telah kenakan aku tu. aku syak adik aku yang no 4 tu.. hoi, baik ko mengaku sekarang...)

. kalau bos lama aku tengok ni, harus dia sujud syukur .

bukti yang menunjukkan kerajinan aku hari ni..





selama ni ngan bos lama, aku sangat malas. sebab bos lama aku tu tersangat lah baik. aku siap leh bergurau senda ngan dia. dan dia sangatlah sempoi sampai kadang-kadang aku rasa aku bos dan dia PA. hahaha.

tapi, sejak minggu lepas aku dah tukar bos. aku dapat bos baru. dan macam biasalah, seminggu pertama dengan bos baru, haruslah aku menujukkan ciri-ciri pekerja cemerlang. seminggu yang lepas, aku tak pergi makan tengahari. sampai bos aku tegur.. "you memang tak g makan tengahari ke? " aku jawab "haah, sebab saya kan pekerja cemerlang. saya tak suka g makan tengahari, saya suka buat kerja je". tapi tu aku cakap dalam hati je. ayat yang terkeluar ialah "saya malas nak turun". hehehe. baik kan aku.? (padahal opismate aku takde nak teman gi mkn..mc 3 hari). dan selalunya kalau dengan bos lama, kul 12.30 aku dah hilang..pastu 2.30 baru masuk balik.

hari ni sebenarnya bos baru aku tu tak ada. dia g seminar tuk satu hari. so, kenapa aku nak tunjuk rajin pulak ari ni kan? sebabnya memang dari minggu lepas aku niat nak kemas rak fail tu. dah ade ular sawa sume dalam tu. tapi, kena tunggu time bos aku tak ada la baru senang nak wat keje. kang dia tengok aku tertonggeng-tonggeng wat keje, takut dia rasa 'lain' pulak. hehehe.

ok la, aku nak sambung gi wat keje sambil dengar lagu kuat-kuat. huhuhu. (mesti duit gaji aku sangat BERKAT hari ni).


. aku rasa kekecewaan yang sangat melampau sekarang .

dalam hidup aku, ade dua BENDA yang sangat aku sayang. kiranya kalau rumah aku terbakar, dua benda ni yang akan aku selamatkan dulu. Pertama : ALBUM GAMBAR dan Kedua : DIARI.
Ok, boleh nampak di situ aku memang seorang yang suka mengenang kenangan lalu. Yes, i am.

Setakat ni aku ada lebih kurang 4-5 diari yang aku simpan sejak umur aku 12 tahun dan aku ada lebih kurang 6 buah album gambar. setiap album aku asingkan mengikut peringkat umur aku. album pertama aku muatkan gambar-gambar aku dari aku baby sampai aku sekolah rendah. album kedua pulak zaman aku sekolah menengah. album ketiga zaman habis sekolah. album keempat zaman belajar kat poli dan begitulah seterusnya sampai lah aku kerja ni. setiap album aku hiaskan mengikut kreativiti aku supaya tidak nampak bosan dan aku akan catatkan juga perkara-perkara penting seperti tarikh, masa, tempat atau kejadian yang berlaku disebalik gambar-gambar aku tu.

Dan sudah menjadi kebiasaan aku, sekali sekala aku akan tengok balik album-album dan diari-diari tersebut. (masa ni aku akan jadi seorang yang sangat emosi. kadang-kadang boleh mengalirkan air mata gak la...). sebabnya, aku seorang yang mudah lupa. aku tak mampu nak ingat semua kenangan aku dulu-dulu. kadang-kadang gambar dan diari ni la yang banyak membantu aku mengingatkan kembali pada kisah suka duka aku dulu-dulu. dah jujurnya aku cakap aku sangat sangat sangat sangat sayang pada 'mereka' .

Jadinya, bila aku dah sayang, mestilah aku akan simpan baik-baik kan 'mereka' tu? ditambah pulak aku memang jenis yang cermat dengan barang-barang aku. harta benda yang aku sayang memang aku akan simpan baik-baik. aku memang cukup pantang kalau ada yang suka sentuh barang-barang kesayangan aku. (adik aku penah kena marah sebab hilangkan aku nye tiket-tiket wayang yang aku kumpul). dan biasanya aku akan letak kat tempat yang aku mudah nak nampak sebab aku memang jenis pelupa.

Dipendekkan cerita, setelah sekian lama aku tak belek-belek 'mereka' tu..akhirnya kelmarin yang lepas hati aku tiba-tiba tergerak nak tengok 'mereka' . lama jugak la aku tak tgk 'mereka'. dalam setahun ada agaknya, start dari aku pindah rumah. aku pun tak boleh nak ingat bila kali terakhir aku tengok 'mereka'. ye la, dalam setahun ni aku sibuk sangat dengan SI DIA tu.. sampai kan aku tak ada masa untuk diri sendiri. so, bila dah ada masa ni, nak jugak la aku imbau kembali masa-masa dulu. dan yang sebenarnya aku nak scan gambar-gambar lama tu. maklumlah dulu-dulu mana ada digi cam. pakai kamera biasa tu je. so, niat aku nak la scan pastu simpan lam hard disk aku.

Tapi, yang peliknya bila aku tengok balik album gambar aku tu cam kurang je. aku kira ada 4 je. lagi dua tak ada. dah la dua album yang tak ada tu, album masa aku kecik-kecik dan sekolah menengah. peh, memang menyirap darah gak la aku masa tu. kepala aku mula lah fikir macam-macam. takkan la housemate aku plak nak amek kan. ape kejadahnya diorang nak amek. lagipun housemate aku baik-baik orangnya. dan aku pun tak nak la fikir bukan-bukan pasal diorang. so, aku pun menjalankan misi untuk mencari balik 'mereka'.

Cari punya cari, tak jumpa-jumpa jugak. merata tempat la aku cari. kat almari buku , dalam kotak-kotak, bawah katil, bawah sofa, bawah meja, atas almari, dalam rak kasut, dalam bakul baju sampailah kat dalam peti ais pun aku cari jugak. tapi, still tak jumpa. habis semua baju-baju dalam almari aku campak keluar. tapi, sampai keluar peluh jantan aku mencari, still tak jumpa jugak.

Hati dah mula rasa tak best. jantung aku pun mulalah berdegup dengan kelajuan luar biasa. siyes beb. aku rasa sangat-sangat tak best! aku rasa nak meraung masa tu jugak!! nak menjerit. nak marah, nak menangis semua ada. aku rasa sangat marah pada diri sendiri sebab tak mampu nak ingat kat mana aku letak album aku tu.. aku rasa sangat-sangat kecewa. kecewa putus tunang pun tak hebat macam ni la. seolah-olah aku dah hilang separuh dari hidup aku. hadoi...!!

Tapi, akhirnya aku pasrah. aku pasrah sebab tak jumpa album aku tu. walaupun aku sangat-sangat kecewa tapi aku kena tenang. nak buat apa pun dah tak guna sebab benda dah hilang. cuma sekarang ni aku mengharapkan yang album aku tu sebenarnya ada, cuma mgkin aku salah letak kat mana-mana. dan aku sangat-sangat mengaharap agar aku akan jumpa balik album gambar tu. korang doa-doakan lah yer...



08 November 2008

. sesi menjawab tag .

pertama kali aku di tag semenjak menceburkan diri di arena blogging nie. tag ni telah dihantar oleh Puan Hajar. Tajuk Tag Gambar Pure. Sib baik aku kat rumah sekarang. So, senang sket nak wat.



The rules:
1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.
selebetnye muka aku

2) Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.
ade rupa cam aku fix rambut ke? huhu..takde maknannya..

3) Post that picture with NO editing.
tak kose la aku nak edit bagai.

4) Post these instruction with your picture.
done.

5) Tag 10 people to do this
(alamak, tak tau nak tag sape lak...cam sume dah kena tag je..
tapi takpelah, aku letak je la sesape... )
* sis eda
* sis ain
* puan mawaddah
* en. 13 may
* en. eapit
* cik susu dalam botol
* en. hati suka
* en. poyotito
* cik arween
* sesiapa je la yang membaca blog aku nieh...

07 November 2008

. orang lain buat, korang pun nak wat jugak .


dah hasilnya...!!!





percubaan pertama yang tidak menjadi.
sangat burok ok...




selepas try dan error hampir 18 kali
(dan juga selepas diedit)




jeng..jeng...jadi jugak akhirnya

04 November 2008

. korang nak jadi pelakon terbaik tak? .


hidup di dunia ni umpama lakonan di pentas
kitalah pelakon-pelakonnya
tapi, yang specialnya kita leh tentukan watak kita sendiri
kalau kita nak jadi jahat..jahatlah kita
kalau kita nak jadi baik..baik lah kita
nanti bila "DIRECTOR" kata cut..
abeslah cerita tu
dan drama tu akan ditayangkan kepada orang ramai
orang ramai akan menilai
so, korang nak dinilai sebagai orang baik atau orang jahat??

renung-renungkan dan selamat beramal.. hehehe

31 October 2008

. takde tajuk..sekadar nak bertanya .

korang rasa aku saiko tak kalau aku

  • beli greetings kad banyak2, tapi tak tau nak bagi sape. last2 pos untuk diri sendiri je.
  • langgan majalah Readers Digest start dari awal tahun, tapi sampai dah nak abis tahun satu pun dari majalah tu aku tak penah baca. sumpah.
  • tengah rancak berbual ngan kawan-kawan, tetiba aku senyap. pastu tak cakap-cakap dah. masuk bilik terus tido.
  • antar sms kosong kat sume contact yang ada lam henpon aku.
  • pergi karaoke sorang-sorang.
  • marathon tengok wayang dari pagi sampai malam. sorang-sorang jugak.
  • bawak keta pergi stesen lrt. park keta, then naik lrt tu sampai stesen terakhir dia berhenti. pastu balik semula kat stesen yang mula-mula naik tadi. start keta, balik umah. tido.
  • dalam lrt tu, aku bawak komik manga CHOCOLATE yang baru beli. baca sambil gelak kuat-kuat tanpa mempedulikan orang sekeliling.
  • pergi genting sorang-sorang. pastu main semua permainan yang ade kat genting tu.

saiko ke kalau aku wat camtu? aku rasa aku dah nak gila nie. siyes beb. aku rasa cam otak aku dah jammed nie...




Hana Yori Dango Final dah release kat TGV.
aku nak pergi tengok..tapi, takde kawan.
uwaaa...cedihnya..
ade sesape nak teman aku tak?

30 October 2008

. saya telah menang best dressed woman, silalah mencemburui saya .

aku tak kira. aku nak publish gak entry ni. walaupun korang akan kate aku perasan atau syok sendiri, aku tak peduli. ni detik istimewa dalam hidup aku, so aku nak rekodkan kat sini. manalah tau esok lusa aku hilang ingatan, sekurang-kurangnya aku tau aku ade detik manis camnie.. hehehehe..hensem..

24.10.2008 (Jumaat) - Sambutan Hari Raya opis aku.

semenjak aku menjadi separa single ni, aku semakin rajin menghadiri majlis-majlis keramaian camni. Motif?? mana tau kot-kot bertemu jodoh kat majlis-majlis cenggitu. hehe. so, cam biasalah bila ade majlis-majlis camtu, mestilah aku nak pakai 'baju yang paling cantik yang ada lam gobok' aku tu. tapi, aku sangat prasss sebab baju yang aku rasa paling glemer tu rupanya lom siap.. dan aku hanya diberitahu jam 5 pagi Jumaat itu oleh osmet aku. (patutnya dia pergi amek kan baju aku tu kat sepupu dia. aku tempah kat sepupu dia) aku dah bitau nak pakai hari Jumaat tu. tapi, rupanya tak dapat siap. katanya siap hari Jumaat malam. huh, bayangkan betapa hancur dan luluhnya hati aku.

tapi, aku malas nak amek port. walaupun rasa di hati ada sedikit bengang. maklumlah aku kan sedang belajar untuk menjadi penyabar. jadi aku kena sabar ...dan dalam keadaan mamai tu, terpaksalah jugak aku bangun tuk iron baju lain. disebabkan prass yang terlampau, aku pun main sambar je baju yang ada lam gobok (almari) aku tu. aku pejam mata jek tau masa amek baju tu. kira memang kecewa gile la..tapi, kena jugak sabar.

dan betul la orang cakap. sabar tu banyak kelebihannya. dan hasilnya...

tu hadiahnya. tapi, opismate aku dah 'kekah' siap2.



close up sket


gorgeous woman okkay. hohoho (gelak setan)
kepada warga opis aku yang rasa baju dia
lebih gorgeous dari aku,
silalah sakit hati ngan aku.





jeng..jeng..jeng...
ni la baju yang membawa kepada kemenangan aku pada hari tu.
cantik ke?
(sila komen baju ye, bukan si pemakainya)


p/s: sebenarnya kan, aku tak bangga langsung pun dapat best dressed tu. aku MALU!! sebab sume pandang aku. aku rasa cam sume orang ngah kutuk aku. (aku memang seorang negative thinker). masa ngah amek hadiah tu, gigil-gigil badan aku. tah pape tah! (aku kan nobita, takde keyakinan diri). sebab tu le baru sekarang aku dapat publish entry PERASAN ni.



. perkara yang JANGAN dilakukan bila bergaduh dengan pasangan .

1. Jangan Mendiamkan Diri

Berdiam diri akan mengundang tafsiran yang berbagai dalam kepala hotak pasangan kita. Bagaimana kalau pasangan kita memikirkan yang kita sudah membenci dia dan dia mengambil keputusan yang bakal membuatkan korang sama-sama menyesal? Say no to silent treatment. At least hantar la msg ucap selamat dan hai. Tapi, jangan la msg banyak2. Setiap 2 minit nak msg. Tu saiko namanya.


2. Jangan Terlalu Mengalah. Nanti pasangan nail lemak!

Mengalah untuk kebaikan masa depan?????????
Lupakan saja frasa idealistik tu...Jangan jadi bodoh. Menjatuhkan keegoan kita tu seumpama memberi candu pada pasangan kita... Dia akan seronok untuk memaksa kita menurunkan ego di masa-masa akan datang... Kalau takdirnya suatu saat nanti kekasih kita pergi, yang tinggal dengan kita hanyalah harga diri..Jadilah manusia yang menghargai diri sendiri.. Jangan jadi bodoh untuk buat pengorbanan yang tak dihargai..


3. Jangan Terlalu Cepat Membuat Kesimpulan .

Dengarkan baik-baik apa yang ingin disampaikan...Secara logiknya, bila satu pasangan tu betul-betul menyintai antara satu sama lain, apakah mereka sanggup melukakan sesama mereka? Sudah pasti tidak..Adakah pergaduhan itu untuk mencari siapa menang dan siapa kalah? Sudah pasti tidak. Kalau kedua-duanya terluka, mana mungkin itu dipanggil sebagai kemenangan...Dalam rajuk dan pergaduhan, apa yang diinginkan cumalah empati. Apa yang diinginkan hanyalah agar pasangan merasai apa yang kita rasai. Kegagalan memahami keperluan pasangan ini yang mengakibatkan satu pihak terdorong untuk bertindak mengikut hati...


4. Jangan Defend Diri Sendiri

Kalau la kita mmg betul punbiar je la dia menang..tak yah la question apa2 yg dia buat..let it be..let it be..jgn pujuk excessively..pujuk slow2..dan jgn merajuk balik lps penat pujuk dia masih mengada2 lagi..


5. Jangan Mengungkit!

Ungkit mengungkit hanya akan menambah sakit di hati pasangan. Lagipun nampak sangat cam kita tak ikhlas dengan setiap perbuatan kita tu.


6. Jangan Cerita Perkara-Perkara Negatif, Serangan Peribadi dsb..

contoh:
"Eleh, cakap org, awk tu suka kentut dalam selimut, sedap2 je kata kita korek idung calit bawah kusi!"

sebaliknya semasa bergaduh, berceritalah tentang perkara2 yang positif dan menimbulkan rasa senang diantara anda berdua.

contoh:
"walau awak selalu kentut dalam selimut, saya tetap menghidunya juga tanpa kompromi"


7. Jangan Baling Henset Ke Dinding.

Walaupun henset korang hanya cap ayam yang kalau dibaling ke dinding, dinding yang pecah. Tu sume duit tau. Nanti korang gak yang rugi. Tapi, boleh dimaafkan kalau henset tu, henset pasangan korang! hehe..


8. Jangan makan banyak-banyak lepas gaduh.

Nanti kalau berat badan korang naik, sape yang susah? Dah gemuk nanti tak lawa. Manalah tau lepas gaduh2 tu korang putus pulak. Kan ke susah nanti nak cari boifren baru.


9. Jangan tak makan langsung.

Nanti korang jadi kurus. Kurus sangat pun tak cantik taw..


10. Jangan sesekali sebut nak BREAK.

Kalau sebut nak BERAK takpe. Tapi, kena sebut dengan jelas dan terang. Takut-takut nnt pasangan korang salah dengar ke hape. Nak lagi selamat, kalau time gaduh tu korang rasa nak terberak, cakap la nak gi buang air besar. So, takkan ada komplikasi di situ.


11. Jangan Menangis

Nanti mata korang bengkak. Tak pasal-pasal lak kena mekap smokey eyes masa nak g keje.


12. Jangan Tengking Menengking

13. Jangan Menipu

14. Jangan Serkap Jarang

15. Jangan Naik Kaki Tangan

16. Jangan Mencarut...

17. Jangan.....

18. Jangan...

huh, korang la pulak tambah. aku blur la pulak pepagi nie.....


27 October 2008

. ade rasa cinta yang membuak-buak ingin diluahkan .

I ReAlly WiSh I CoUld Do ThAt WiTh SoMeoNe I LoVe
aku teringin nak main hujan.
aku teringin nak main buai.
aku teringin nak baring kat rumput yang menghijau
pada waktu malam.
sambil melihat bintang-bintang yang bertaburan di angkasa
aku teringin nak jalan-jalan tepi pantai...berpegangan tangan.
bersama dengan orang yang aku sayang.
tapi....
bila, kat mana dan yang penting dengan siapa??
huh, emosi jiwang begitu kuat menghantui diri aku malam-malam deepavali ni.
korang boleh la muntah pasni yer... :-(
"ThE WoRsT FeeLiNg IsN't BeInG LoNeLy,
BuT FoRgoTen By SoMeOne YoU CaN't FoRgEt"
p/s: do i look desperate???


22 October 2008

. inilah yang akan terjadi bila aku dilanda masalah .


yes. aku mampu berkeadaan begitu selama 24 jam tanpa henti.
bila ada masalah
aku jadi malas,
jadi tak tentu arah,
jadi takde semangat,
jadi kuat tidur.

19 October 2008

. aku memang tak pandai bawak moto .


jangan kata nak bawa, nak start moto pun aku tak reti. dan gambar di atas hanyalah kepoyoan aku semata-mata.

tapi, tu tak bermakna aku tak pernah bawa moto. masa aku form 2, kawan baik aku penah gak la nak ajar aku cara-cara nak bawa moto. aku punyalah sexcited masa tu, cam orang pompuan yang baru menerima lamaran sorang lelaki tuk berkahwin. walaupun aku langsung tak pernah menyentuh handle motor tu, tapi disebabkan kesungguhan member aku tu, dua kali ajar je aku dah konfiden sehinggakan aku begitu berani membonceng dia dan sorg lagi kawan aku pusing-pusing satu kampung. huh bangganya aku masa tu. aku siap lmbai-lmbai je kat abang n adik aku bila aku lalu depan rumah. mak pak aku takde umah kot masa tu. kalau tau pak aku, mesti aku dah kena hambat. dia memang pantang anak-anak dia naik moto nie.

tapi, langit tak selalunya cerah. masa balik kawan aku yang sorang lagi tu (baru belajar cam aku gak la) tetiba nak bawak lak. konpiden je muka dia. masa tu ada lam 100 meter je nak sampai umah aku. dia kate "takpe..aku anto ko balik". aku pun ok je la. kendian aku tuko posisi. member aku yg nak bawak tu dok depan, aku dok belakang dia dan belakang aku member aku yang ajar kitaorg bawak moto tu. 10 meter pertama tu dia bawak memang ok. masuk ke meter yang 50, ade satu simpang sebelum sampai umah aku. sekali member aku tu tah ape punya meroyan dia datang dan apa yang cuba dia buktikan agaknya, tanpa segan silu dia telah memerah laju motor tu dengan kelajuan 80km/j. padahal kelajuan yang dibenarkan di situ adalah 30km/j sahaja. baekk punya dia lap...

dan tanpa segan silunya jugak, dia telah melanggar tong sampah jiran aku dan terus meluncur laju ke depan. aku yang dok tengah2 ni memang tak mampu berbuat apa-apa. tak sempat nak pk ape ade. maka berebut-rebut la kami masuk ke dalam longkang depan umah aku tu. memang gelap gelita la pandangan aku masa tu. mana taknya kepala aku tepat2 kena kat batang paip pastu terus tersembam lam air longkang. yang bestnya lagi tu, member aku yang dua org tu leh hempap aku lak. hampir-hampir gak la aku mati lemas. sib baik tuhan masih menyayangi aku. yang peliknya kenapa aku yang dok tengah2 leh masuk dulu lam longkang tu? kalau ikutkan logik bukan ke member aku yang dok belakang tu patut terbang dulu. huh, sampai sekarang kalau aku pk, terasa kemisterian nusantaranya. tapi, mungkin jugak disebabkan aku paling ringan antara mereka. huh!

dan disebabkan kejadian tu jugak la, seminggu kepala aku bau air longkang. seminggu gak la kepala aku pening-pening lalat sebab terhantuk kat batang paip. (agaknya sebab tu la akdang-kadang aku ni datang sengalnya).. pinggang aku belah kiri koyak. sampai sekarang ade parutnya. kalau tgk betul-betul pun, allingment badan aku pun ade lari sikit ar.. agaknya kalau nak kawen, kena check allingment badan dulu, konpom aku nye hantaran jatuh ngan mendadak. hehe...dan disebabkan kejadian tu jugak, aku sangat fobia nak bawak moto. aku sangat takut kalau ade orang bitau aku, dia jatuh moto atau eksiden moto. dan aku sebenarnya tak sampai hati tgk org bawak moto. nak je aku belikan diorg keta. tapi, tungglah bila aku dah kaya cam bill gates.

erm... tu le serba sikit tentang citer aku dan sejenis benda bernama motosikal. pe citer ek kat kawan-kawan aku ngan moto tu skrg??