16 October 2006

:: kad raya ::

KAD RAYA

petang tadi ketika melihat adik saya sibuk menulis kad hari raya untuk dikirim kepada kawan-kawannya, hati saya terusik sedikit. bukan kerana terharu dengan apa yang dia lakukan, tetapi rasa sedih. sedih kerana sehingga kini, saya masih belum menerima walau sekeping pun kad raya. jangan kata dari teman-teman, dari yang tersayang pun masih belum terima. kesian kan?? bukanlah saya mengharap sangat, cuma rasa terkilan sedikit. mungkinkah dengan adanya teknologi terkini yang serba canggih, maka tradisi mengirim kad raya semakin dilupakan. ya, sekarang dah maju. ucapan selamat hari raya dan meminta maaf hanya dikirim melalui sms, mms ataupun email. tapi, yang peliknya kad raya elektronik saya masih dapat...erm...belum lagi kot..insyaallah adalah tu untuk saya..(mungkin)... lagipun, saya masih belum mengirim kad raya buat sesiapa lagi. jadi, tak adil lah kalau saya mengharap orang akan bagi kad raya untuk saya kan??

kalau dulu, 3-4 tahun yang lepas (zaman saya sekolah-sekolah dulu), belum start puasa lagi, saya dan adik saya dah berebut-rebut beli kad raya. siap buat list nama siapa untuk siapa kad raya tersebut akan dikirimkan. selalunya, kad raya tersebut akan saya hiasi dengan kreativiti saya, especially untuk teman-teman istimewa. dan pada hari puasa yang pertama, saya dan adik saya akan pos kad raya tersebut. lepas tu, tugas kami hanya menanti balasan dan berlumba-lumba siapa yang paling dapat banyak kad raya. tapi, itu cerita 3-4 tahun yang lepas. sekarang ni dah hampir 2 tahun saya tak menerima sebarang kad ucapan hari raya. kad raya terakhir yang sayab dapat adalah pada tahun 2003. dah lama bukan??

saya memang tidak pernah membuang kad kad raya yang pernah saya terima. malah, saya masih menyimpan kesemua dengan baik. kadang-kadang, bila membaca semula kad raya tersebut, saya tersenyum sorang. soalan lazim yang akan ditanya dalam kad ----> "baju raya bape pasang?" "pose penuh tak?" "berapa banyak buat kuih raya? dan kadang-kadang ade juga yang mengirim duit raya. but now, semua tu dah menjadi kenangan sahaja. nak buat cemana, kita kenalah ikut arus kemodenan. kalau tak nanti dikatakan ketinggalan zaman pulak..hehehe...er, ketinggalan zaman ke kalau kirim kad raya??

No comments: